Акциите на Цветан Цветанов срещат правосъдието в Страсбург

Делото „Цонев, Сантиров и Попов” – една типична акция на вътрешния министър Цветан Цветанов

В четвъртък България за пореден път беше осъдена от Страсбург заради шумните и груби акции по времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Този път – от Тенчо Попов, единия от тримата задържани на първи април 2010 г. Другите двама са съдията от СГС Петър Сантиров и бившият министър на отбраната Николай Цонев. Присъдите и за тримата са оправдателни.

1 април 2010 г.

Полицаи нахлуват в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов. При задържането разбиват главата му в касата на вратата, той губи съзнание, а след това униформените служители си правят снимка за спомен с беззащитния Попов. Правят опит да изземат нумизматичната му колекция, но съпругата му впоследствие ги спира, защото нямат съдебно разрешение.

1 април 2010 г.

В същия ден са задържани и Николай Цонев и Петър Сантиров. Цонев е принуден от полицията да коленичи, а при ареста му зам.-градският прокурор на София Роман Василев изчита присъдата му преди съда: "Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!"

1 април 2010 г.

МВР и прокуратурата съобщават, че Тенчо Попов е задържан в момента на предаване на подкуп на магистрат - следователят Петьо Петров, който впоследствие ще стане известен под прякора "Еврото". Парите е трябвало да бъдат дадени, за да бъде осуетено наказателно преследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, а Петър Сантиров е подпомогнал предаването на подкупа.

2010 - 2012 г.

Обвинителният акт срещу тримата е внесен в съда от прокуратурата. По време на процеса са показани множество СРС-та, които повдигат сериозни съмнения за корупция по високите етажи на властта.

6 юли 2011 г.

Софийска районна прокуратура отхвърля жалбата на Попов срещу задържалите го полицаи с аргумента, че са действали при условия, "близки" до тези на неизбежната отбрана. Попов обжалва пред СГП, която не се е произнесла и до днес.

3 февруари 2015 г.

И Върховният касационен съд потвърждава оправдателните присъди на тримата. Той възприема мотивите на Софийския апелативен съд, според който Петьо Петров е провокирал Цонев, Петров и Сантиров да му дадат подкуп. ВКС определя делото като "емблематичен пример за полицейска провокация".

14 януари 2016 г.

Европейският съд по правата на човека отвърля жалбата на Николай Цонев за 15 хиляди евро обезщетение, защото неговият адвокат Васил Василев е разкрил преговорите с правителството за обезщетението на Цонев в телевизионно интервю.

Присъдите на ЕСПЧ по акциите на Цветан Цветанов

Осъдителните за България присъди заради акции на Цветан Цветанов са общо седем, с възможност да достигнат осем (виж по-долу), а общият размер на изплатените от държавата обезщетения е 213 хиляди евро. Мотивите на ЕСПЧ при всички тях са идентични – нарушена презумпция за невиновност, нечовешко третиране на задържаните, нарушаване неприкосновеността на дома и личния живот.

Борислав Гуцанов

€40 000

Председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов осъжда държавата, защото по време на една от шумните акции на Цветанов - "Медузите", е била нарушена презумпцията му за невиновност както от съда, така и от самия Цветанов. Впоследствие делото "Гуцанови срещу България" ще бъде цитирано от ЕСПЧ при всички решения на съда по акции от времето на Цветан Цветанов.

Тони Костадинов

€5100

Бившият шеф на полицията в Бяла Слатина е задържан по време на операция "Касоразбивачите". Цветан Цветанов за пореден път нарушава презумпцията за невиновност, като заявява с категоричност пред медии, че Костадинов е съдействал за обира на клон на ЦКБ в Козлодуй, както и други обекти в Мизия.

Даниел Славов

€40 000

Даниел Славов - Дидо Дънката също е задържан по време на операция "Медузите". Според ЕСПЧ полицаите са нарушили забраната за изтезание и нечовешко третиране с начина, по който са извършили претърсване в дома на Славов. Цветанов за пореден път нарушава презумпцията за невиновност.

Николай Цонев

€15 000

Обезщетението за Николай Цонев за делото "Цонев, Сантиров и Попов" щеше да бъде в размер 15 000 евро, но преди решението на ЕСПЧ неговият адвокат разкри детайли от производството, заради което и искът беше отхвърлен.

Алексей Петров

€9000

Алексей Петров получава обезщетение от съда заради операция "Октопод". Според ЕСПЧ той е бил е подложен на нечовешко третиране при ареста, нарушена е презумпцията му за невиновност с изказванията пред медиите на съдии и политици, а заснемането на ареста му и предоставянето на записа на медиите е нарушение на личния му живот.

Антон Петров - Хамстера

€15 000

Дясната ръка на Алексей Петров и съпругата му също получават обезщетение за операция "Октопод", защото маскирани полицаи са нахълтали с автомати при бременната му съпруга и 80-годишната му баба. Отделно съдът констатира същите нарушени като при Алексей Петров.

Йордан и Пламен Стоянов - Дамбовците

€85 000

Задържането на Дамбовците също се случва по време на акцията "Октопод". Йордан Стоянов е държан легнал гол на земята през февруари близо час, акцията е извършена в присъствието на семействата на двамата, а с последващите си изказвания Цветан Цветанов е нарушил презумпцията за невиновност.

Тенчо и Антония Попови

€19 000

Тенчо Попов е задържан по време на акция в кантората на съпругата му Антония. Главата му е разбита в касата на вратата, а впоследствие полицаи се снимат с него.